Curea distributie:

Cureaua de distributie:  Ce este si ce rol are?

Functionarea motorului se bazeaza pe o sincronizare perfecta tot timpul. In timp ce motorul parcurge cei 4 timpi - admisie, compresie, ardere si destindere, evacuare.

Arborele cotit misca pistoanele si arborele cu came deschide si inchide supapele de admisie si evacuare cu o precizie de ceas elvetian. O singura hiba in acest sistem perfect sincronizat va duce la un impact intre pistoane si supape, ceea ce inseamna distrugerea completa a motorului.

Cureaua de distributie joaca astfel un rol extrem de important, ea sincronizand cei doi arbori.

Cureaua de distributie este fabricata din cauciuc sau material sintetic ranforsat pentru o durata mai mare de viata. Pe interior cureaua de distributie are un numar fix de dinti. Ea este atasata sus de arborele cu came si jos de arborele cotit, asigurandu-se ca cei doi arbori lucreaza tot timpul impreuna.

In unele cazuri cureaua de distributie pune in functiune si pompa de apa.

Este vital sa schimbi la timp cureaua de distributie, rolele intinzatoare si pompa de apa, consecintele unei curele rupte sunt mult mai costisitoare.

Care este diferenta intre curea de distributie si lant de distributie?

Fiecare dintre cele doua vin cu avantaje si dezavantaje. Cureaua este mai silentioasa, dar trebuie schimbata mai des, lantul este mult mai durabil si multi producatori in garanteaza pe viata.

Avantajul lantului este ca incepe sa scoata sunete inainte sa cedeze si ai timp sa il schimbi inainte sa se rupa.