Sistem curatare parbriz:

Ce sunt Stergatoarele?

 

 

Stergatoarele  piese de execuție din sistemul de curățare. Sunt prevăzute cu brațe pivotante cu elemente de cauciuc pe margini care se fixează pe parbriz și urmează forma suprafeței acestuia. Capetele opuse brațelor sunt conectate printr-o balama care asigură mișcarea sincronă a ștergătoarelor. Sistemul este controlat de către un motoras de stergatoare.

  • Cum puteți înlocui singur ștergătoarele?

Este recomandat ca ștergătoarele să se înlocuiască o dată pe an. Procesul de înlocuire poate fi ușor diferit de la un model de mașină la altul și depinde parțial de tipul de conectare al pieselor. Înlocuirea nu este dificilă. De obicei, sunt suficiente următoarele:

1. Ridicați brațul ștergătorului de pe suprafața parbrizului.

2. Răsuciți ștergătorul pentru a vedea tipul de clip de fixare sau prindere.

3. Desfaceți clipul de fixare și îndepărtați piesa defectă.

4. Instalaţi o piesă nouă..

  • Cum să evitați înlocuirea prematură a lamelor ștergătoarelor?

Uneori este necesară înlocuirea pieselor înainte de termenul precizat de către producător. Pentru a evita însă acest lucru, respectați următoarele recomandări:

· Asigurați-vă că există destul lichid de spălare în rezervorul de lichid al parbrizului: murdăria uscată poate acționa abraziv asupra lamelor ștergătoarelor atunci când sunt acționate fără existenta lichidului de spălare..

· Pe timp de iarnă, înainte de a activa ștergătoarele, curățați zăpada și gheața de pe parbriz și asigurați-va că lamele ștergătoarelor nu sunt înghețate. Altfel, cauciucul se va uza mult mai repede și va exista riscul de a deteriora nu numai brațele ștergătoarelor ci și ansamblul ștergătoarelor cât și motorasul.  Dacă rulați vehiculul în zone cu ierni reci și ninsori, încercați să folosiți la ștergătoarele dumneavoastră lame speciale pentru timp de iarnă. Acestea sunt prevazute cu un strat protector care previne înghețarea componentelor.

· Cumpărați doar lichid de parbriz de calitate. Acesta nu va distruge elementele din cauciuc ale ștergătoarelor.

· Nu lasati brațele stergatoarelor în pozitie verticala pentru prea mult timp: altfel, puteti deteriora arcul si bratul, lucru care poate afecta negativ fixarea corespunzatoare a lamelor pe suprafata parbrizului.

 

Lamele ștergatoarelor sunt elemente importante ale sistemului pasiv de siguranță al vehiculului. Dacă acestea se uzează, șofatul vehiculului, mai ales pe timp de ploaie sau ninsoare, poate deveni periculos. Prin urmare, fiecare proprietar de mașină trebuie să monitorizeze starea ștergătoarelor și să le înlocuiască la timp.